O mne/ About Me

Moja fotka
Bratislava, Slovensko, Slovakia

15. 7. 2009

Astronómia vs. Astrológia Vznik Zodiaku

Astronómia a Astrológia idú spoločne naprieč históriou niekoľko tisícročí.Astronómia tvorí základ Astrológie,nemožno ich oddeliť na dve polovice.Kedysi niesli obe tieto vedy jeden názov.
Záujem o oblohu, tu bol už na počiatku a nikdy nedospel k úplnému koncu.Skôr naopak, stále viac a viac sa ľudia, začínajú zaujímať o svoje Slnečné znamenia zverokruhu a to ich často krát privádza aj k hlbšiemu štúdiu všetkých súvysiacich aspektov. Kto sa raz nadchne pre túto vedu,stane sa jeho obsessiou.Presne tak ako aj mojou.

Prvým objektom záujmu na oblohe bolo nepochybne Slnko spolu s Mesiacom,ktoré najprv symbolizovali hlavne deň a noc.No neskôr sa stali dvoma obrovskými ťahačmi pri zostavovaní všetkých druhov horoskopu. / Horoskop, nie je IBA STĹPČEK V NOVINÁCH, ktorý píše o tom čo sa stane počas dňa,týždňa alebo mesiaca/
Neskôr si ľudia všimli pôsobenie Mesiaca na príliv a odliv, ale aj na menštruačný cyklus sexualitu a emócie.
Potom prišlo poznanie,že medzi stálicami,ktoré sa akoby pohybujú okolo Zeme,no k sebe navzájom sa nepohybovali,sa potuluje 5 pustovníckych hviezd./Mekúr,Venuša,Mars Jupiter a Saturn./Niektoré veľmi pomalé iné zase rýchle a každá sa otáčala okolo Zeme v rovnakej vzdialenosti ako stálice,ale vo svojom pohybe sa obmedzovali na jeden akoby pás "Ekliptiku" ktorý sa ovíja okolo zeme a zviera s rovníkom uhol 23°.

Vznik Zodiaku


Astrológovia postupne rozdelili ekliptiku na 12 častí. A každú z nich pomenovali podľa súhvezdia pevných hviezd. A až potom si postupne všímali,že s priechodom planéty každou jednou časťou, sú spojené rovnaké, či veľmi podobné spojitosti-následky. Deti narodené v rovnakom období zdieľajú rovnaké vlastnosti a dochádza k udalostiam jedného druhu.
Zverokruh vznikol pôvodne na meranie času.Nevie sa s presnosťou ako a kedy, sa začal zapájať do klasifikácie osobnosti no prvý známy Osobný Horoskop bol nakreslený v roku 410 pred.n.l.

Objav Nových Planét

Objavenie nových planét - Úránu a Neptúnu v polovici 18.storočia, spôsobilo obrovský rozruch vo vtedajších teóriách. Do rodiny sa čokoro pridali aj dve dalšie planéty - Pluto (1930) a Chirón-napoli planéta, napoli kométa v 1977, ktorú objavil Americký Astronóm Kowal.

Tri Kružnice
Na vyjadrenie postavenia planét voči našej Zemi, sa v astrológií používajú tri kružnice.
-Horizont
-Rovník
-Ekliptika

Nebeský rovník- je zemský rovník priamo premietnutý na povrch imaginárnej gule.Je teda nad zemským rovníkom a rozdeľuje oblohu na severnú a južnú pologuľu, v ktorých strede nad sev. a juž. pólom Zeme,ležia nebeské póly.
Ekliptika- Tiež je to imaginárna kružnica,vyznačuje ju Slnko pri svojom zdanlivom pohybe okolo Zeme. S nebeským rovníkom zviera ostrý uhol,čiže ich drýhy sa pretínajú v dvoch bodoch

1.V Baranovi /Bod jarnej rovnodennosti/
2.Vo Váhach / Bod jesennej rovnodennosti/

Srandou je, že v severných šírkach bod barana predstavuje začiatok jari a v južných šírkach zase príchod zimy. ^^















Najvyšší bod Ekliptiky je najďalej od rovníka.
Tento fakt poznáme aj pod slovom: Slnovrat
Slnko dosahuje letného slnovratu pri vztupe do Raka a do zimného kd vojde do Kozorožca.
V južnej šírke to platí naopak.Pri júnovom slnovrate vykresľuje kružnicu známu ako obratník Raka a v decembri ako obratník Kozorožca.
Na Ekliptike nameriame 12 rovnakých 30° úsekov ozanačujúcich znamenia zverokruhu.
Nebeský Rovník je rozdelený na 24 častí po 15° ktoré voláme hodiny.
Každý z kusov oblohy, opakovane prechádza nad konkrétnym miestom v intervale 60 minút.


Základné Pojmi
Pohyb Zeme ako pohyb Slnka: Zem obehne okolo Slnka raz za rok,z nášho miesta sa nám zdá akoby Slnko obiehalo po ekliptike a postupne vztupovalo do každého znamenia zverokruhu.

Poludník
Meridián, je imaginárna čiara, ktorá sa rozpína nad povrchom Zeme akýmkoľvek vybraným miestom od pólu k pólu. Poludník miesta kde ste sa narodili, je myslená čiara prebiehajúca týmto bodom od sveru k juhu.

Deklinácia
Uhlová vzdialenosť nebeského telesa, na sever alebo na juh od nebeského rovnika sa meria v stupňoch deklinácie-ide o ekvivalent stupňov zemskej šírky.

MC (Medium Coeli)
Je to bod v ktorom sa pretína ekliptika s poludníkom miesta narodenia. Bod nad-osobnosti najvyššieho cieľa a svetla.

IC (Imum Coeli)
Je to bod priamo naproti bodu Mc. Bod najhlbšieho rodinného postavenia a citov.

Nonagesimal
Je to bod v 90° od ascendentu. Nie je totožný s Mc.

Ascendent
ASC- je bod príslušného stupňa znamenia zverokruhu stúpajúceho v každom danom okamihu nad horizontom. Tzv. Vychádzajúce znamenie.

Descendent
Je bod nachádzajúci sa naproti Asc. Niečo ako zachádzajúce znamenie. V akom koľvek systéme domov leží na hrote 7 domu.